Wielki powrót miodu pitnego.

AAmiodek

 

Nasi przodkowie byli specjalistami w wytwarzaniu napojów alkoholowych, zachwycających przybyszów z innych krajów. Wśród tych trunków królował miód pitny, który znów wraca do łask. 

Produkowane w Polsce miody pitne cieszą się coraz większym powodzeniem w świecie – poinformowała niedawno „Rzeczpospolita”. W ostatnich latach eksport tego trunku każdego roku wzrasta o kilkanaście procent. – Na rynku chińskim i w innych krajach Azji miody zaczynają robić furorę, bo dobrze komponują się z wyrafinowanymi, lekko słodkimi smakami tamtejszych kuchni – tłumaczy Iwona Duda, specjalista ds. handlu i marketingu Spółdzielni Pszczelarskiej Apis w Lublinie.

W Polsce również rośnie spożycie tych napojów. Zdaniem ekspertów sprzyja im odwrót konsumentów od mocnych alkoholi, zmiany wstylu życia i odżywiania oraz moda na produkty tradycyjne.

Nic dziwnego, że łączna produkcja miodów pitnych w Polsce wzrosła w ciągu ostatnich lat prawie dwukrotnie i obecnie wynosi ok. 1,2 mln litrów. Ta informacja na pewno ucieszyłaby jednego z największych miłośników trunku, czyli pana Zagłobę.

 

Czytaj więcej na wp.pl